VORTEX02 hi res
Show photographer PARK Hyun-keun

Tero Saarinen: Vortex / National Dance Company of Korea (Etelä-Korea)

 • 3 esitystä

  22.9-24.9.2022

 • Kokonaiskesto

  1h 20 min, ei väliaikaa

 • Tila

  Erkko-sali

 • Liput

  64€-16€

Tilaa tarjoilut
 • Näytökset

  To 22.9.2022 19:00


  Pe 23.9.2022 19:00


  La 24.9.2022 19:00

 • Ei väliaikaa.
 • Yleisökeskustelu näytöksen jälkeen perjantaina 23.9.

Tapahtuma on loppuunmyyty.

**

Korean kansallinen tanssiryhmä vierailulle Helsinkiin - Tero Saarisen menestysteos VORTEX törmäyttää traditiot nykytanssiin

Tero Saarinen Company tuottaa Tanssin taloon Korean kansallisen tanssiryhmän vierailun. National Dance Company of Korea esiintyy Erkko-salissa 22.–24. syyskuuta Saarisen ryhmälle luomalla suurteoksella VORTEX. Korealaistraditioista inspiroitunut ja niitä luovasti uudistava nykytanssiteos on noussut kestosuosikiksi ryhmän ohjelmistossa.

NDCK:n Tero Saariselta tilaama koreografia VORTEX kantaesitettiin Korean kansallisteatterissa Soulissa vuonna 2014. Huippusuosioon ryhmän ohjelmistossa noussut teos nähdään nyt ensi kertaa Suomessa.

Idän ja lännen sekä menneisyyden ja nykyisyyden rajapinnan alkuvoimaista pyörrettä tulkitsee 23 esiintyjää. Traditionaalisilla instrumenteilla soitettavan musiikin on säveltänyt Young-gyu Jang. Valosuunnittelu ja lavastus ovat Mikki Kuntun ja puvut Erika Turusen. Teoksen harjoittajina toimivat Henrikki Heikkilä ja Mi-ea Kim.

Koreografi Saarinen on tunnettu gesamtkunstwerk-ajattelustaan, tavastaan yhdistää elävä musiikki, visuaalisuus ja liike tavalla, jossa elämys on enemmän kuin osiensa summa. VORTEXissa kokonaisuuteen kietoutuu myös Korean monituhatvuotisen tanssi- ja musiikkiperinteen ylläpitäjän NDCK:n erityisosaaminen.

“Kun voimme kutoa yhteen tanssia elävän musiikin ja muusikoiden kanssa, saamme juhlia inspiraation, intuition, läpinäkyvyyden ja henkisen voiman alkukantaisia ”pyörteitä” (vortex). Meissä kaikissa on jotain voimakasta, luovaa ja rakentavaa.”
– Tero Saarinen

Saarinen ensimmäinen länsimainen vieraileva koreografi

Vuonna 1962 perustetun NDCK:n ensimmäistä kertaa uudenlaisessa valossa esittänyt VORTEX on ollut valtava yleisö- ja arvostelumenestys. Teos on palautettu useita kertoja ohjelmistoon Soulissa, ja ryhmä on kiertänyt sillä myös muualla Aasiassa. Euroopassa VORTEX on nähty Cannesin maineikkaalla tanssifestivaalilla vuonna 2015.

Kesällä 2022 NDCK esitti teosta jälleen kerran myös kotikaupungissaan, Korean kansallisteatterin yli 1200-paikkaisessa Haeoreum Grand Theaterissa.

Aasialaisia tanssitraditioita urallaan opiskellut Tero Saarinen oli ensimmäinen länsimainen koreografi, jolta NDCK tilasi kantaesityksen. Sittemmin ryhmä on laajentanut nykytanssirepertuaariaan tilaamalla teokset mm. José Montalvolta ja Peeping Tom -ryhmän Seoljin Kimiltä.

Yleisökeskustelu näytöksen jälkeen perjantaina 23.9.

Huom! Teoksessa käytetään strobovaloa.

Lue lisää Tero Saarinen Companyn sivuilta


Koreografia

Tero Saarinen

Musiikki

Young-gyu Jang

Valosuunnittelu, lavastus

Mikki Kunttu

Puvustus

Erika Turunen

Koreografin assistentti

Satu Halttunen, Henrikki Heikkilä, Mi-ea Kim

TSC:n ensisesonki Tanssin talossa sai 4000 katsojaa

Tero Saarinen Company on yksi Tanssin talon virallisista ohjelmakumppaneista. TSC tuo Erkko-saliin kolme sesonkia vuodessa: yhden syksyllä ja kaksi keväällä. Ryhmän Helsinkiin tuottamassa ohjelmistossa nähdään Tero Saarisen töiden lisäksi vierailevien koreografien teoksia sekä kansainvälisiä vierailuja.

TSC:n avajaiskaudellaan maalis-huhtikuussa 2022 tuottama klassikon ja kantaesityksen yhdistelmäilta Hz | HUNT sai kriitikoilta huippuarviot ja saavutti 4000 katsojaa.

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon