Mystery Sonatas c Anne Van Aerschot12
Show photographer Anne Van Aershcot

Rosas: Mystery Sonatas/ for Rosa

 • Päivämäärä

  15.6-16.6.2022

 • Kokonaiskesto

  2 h 15 min, ei väliaikaa

 • Liput

  48-29 €

Tilaa tarjoilut
 • Esitysajat

  15.6. klo 19:00


  16.6. klo 19:00

 • Ei väliaikaa.

Maailmankuulun belgialaiskoreografin Anne Teresa De Keersmaekerin uusin teos Mystery Sonatas/ for Rosa avaa Tanssin talon kansainvälisten vierailujen sarjan. Monumentaalisessa, vastarinnan teemaan kytkeytyvässä teoksessa barokkimusiikki ja nykytanssi hengittävät yhteen.

Musiikin ja liikkeen välisen suhteen tutkiminen on Anne Teresa De Keersmaekerin koreografisen ajattelun keskiössä; tanssi tuo musiikin geometrian näkyväksi. Mystery Sonatas / for Rosa -teoksessa ruusu on musiikkia ja geometriaa yhdistävä symboli. Taidehistoriassa ja kirjallisuudessa ruusu edustaa usein salaisuutta tai mysteeriä.

De Keersmaekerin tuotanto on täynnä vuoropuheluja niin nykysäveltäjien kuin historiallisten teosten kanssa. Tällä kertaa hän on tarttunut böömiläisen barokkisäveltäjän Heinrich Ignaz Franz Biberin noin vuonna 1676 säveltämiin Mysteerisonaatteihin eli Ruusukkosonaatteihin, jotka ovat musiikillinen käännös Neitsyt Marian elämän viidestätoista pyhästä mysteeristä.

Teoksen musiikki on täynnä raamatullisia viittauksia, ja samalla se on tanssiin kutsu, sisältäen barokkitanssille tuttuja musiikkiaiheita. Kehämäisyys, toisto ja terälehtien kaltaiset kuviot mahdollistavat liikkeen muodonmuutokset musiikin mukana. Viiden muusikon muodostama barokkiorkesteri johdattaa kuusi nuorta tanssijaa sonaattien läpi.

Musiikin ja liikkeen mysteeriin kytkeytyy suomalaisen Minna Tiikkaisen taidokas lava- ja valosuunnittelu. Veistoksellinen valaistus, ääni ja tanssi muodostavat monumentaalisen kokonaistaideteoksen, joka avaa väylän de Keersmaekerin arvoitukselliseen ja ristiriitaiseenkin koreografiseen maailmaan. Lue Minnan haastattelu, jossa Minna avaa uraansa, tanssin ja valotaiteen suhdetta sekä kokemuksiaan teoksesta.

Teoksessa ruusu ei edusta vain kauneutta, vaan muistuttaa myös lujuudesta ja voimasta - jokaisella ruusulla on piikit. Teos on Rosas tanssiryhmän kunnianosoitus kaimoilleen. Se on omistettu rohkeille vastarinnan naisille – Rosa Bonheurille, Rosa Luxemburgille, Rosa Parksille, Rosa Vergaelenille ja Rosalle, 15-vuotiaalle ilmastoaktivistille, joka kuoli Belgian tulvissa vuonna 2021. T

Taiteilijakeskustelut 16.6.

16.6. esityksen yhteydessä järjestetään kaksi taiteilijakeskustelua. Ennen esitystä klo 17 valo- ja lavastussuunnittelija Minna Tiikkainen avaa Mystery Sonatas / for Rosa -teoksen syntyä omasta näkökulmastaan ja kertoo valosuunnittelun ja koreografin sekä muun taiteellisen ryhmän yhteistyöstä ja työskentelymetodeista. Tiikkaisen kanssa valosuunnittelusta keskustelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Valosuunnittelun koulutus- ja maisteriohjelmien professori Tomi Humalisto.

Valosuunnittelu nykytanssiteoksessa -keskustelu

Esityksen jälkeen teoksen live-musiikkia johtava ranskalainen barokkimusiikkiin erikoistunut viulisti Amandine Beyer kertoo musiikin ja liikkeen yhdistämisestä suomalaisen cembalisti Marianna Henrikssonin kanssa.

Nykytanssi ja barokkimusiikki 2020-luvulla -keskustelu

Anne Teresa de Keersmaeker

Opiskeltuaan tanssia Mudra Schoolissa Brysselissä ja Tisch School of the Artsissa New Yorkissa Anne Teresa De Keersmaeker (s. 1960) loi vuonna 1980 ensimmäisen koreografiansa Asch. Kaksi vuotta myöhemmin ensi-iltansa sai Fase, Four Movements to the Music of Steve Reichin. De Keersmaeker perusti tanssiryhmän Rosas Brysseliin vuonna 1983 ja koreografioi samalla teoksen Rosas danst Rosas. Näistä läpimurtoteoksista asti hänen koreografiansa ovat perustuneet tanssin ja musiikin välisen suhteen kurinalaiseen tutkimiseen. Hän on luonut Rosasin kanssa laajan repertuaarin, jossa hän on käsitellyt musiikillisia rakenteita ja partituureja useilta eri aikakausilta, vanhasta musiikista nykymusiikkiin ja populaarimusiikkiin. Hänen koreografinen työnsä ammentaa muodollisia periaatteita myös geometriasta, numeerisista kuvioista, luonnosta ja sosiaalisista rakenteista ja tarjoaa näin ollen ainutlaatuisen näkökulman kehon artikulaatioon tilassa ja ajassa. De Keersmaeker perusti vuonna 1995 Brysseliin koulun P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) yhteistyössä belgialaisen oopperatalon De Munt/La Monnaien kanssa.

Lue lisää: rosas.be

Anne Teresa De Keersmaeker
Anne Teresa De Keersmaeker. Kuva: Johan Jacobs

Amandine Beyer

Amandine Beyer on kansainvälisesti tunnustettu barokkiviuluohjelmiston tulkitsija. Hänen palkittu levytyksensä J. S. Bachin Sonatas & Partitasista vuodelta 2012 sai jatkoa Partita 2 -teoksella, jonka koreografiasta ja tanssista vastasivat Anne Teresa De Keersmaeker ja Boris Charmatz.

Beyer soittaa säännöllisesti maailman tärkeimmissä koserttisaleissa ja festivaaleilla (Théatre du Chatelet, Festival de Sablé, Innsbruck Festwochen, Konzerthaus de Viena). Hän toimii eri musiikkiyhtyeissä kuten les Cornets Noirs, sekä duona Pierre Hantain, Kristian Bezuidenhoutin ja Laurance Beyerin kanssa. Vuonna 2006 toimintansa käynnistänyt Beyerin oma yhtye, Gli Incogniti, on perustamisestaan lähtien kuulunut varhaisen musiikin tulkitsijoiden kansainväliseen kärkikastiin.

Beyerin intohimona on myös opettaminen ja hän järjestää tunteja esimerkiksi Porton ESMAE:ssä Portugalissa sekä mestarikursseja maailmanlaajuisesti. Vuodesta 2010 lähtien hän on opettanut barokkiviulunsoittoa Sveitsissä (Schola Cantorum Basiliensis).

Amandine Beyer
Amandine Beyer. Kuva: François Sechet
"Anne Teresa de keersmaeker ei lakkaa yllättämästä - - Mystery Sonatas / for Rosa hämmentää, häiritsee ja innostaa."

— Le Soir (BE), 2022

Kuva: Anne Van Aershcot

Valo- ja lavastussuunnitelija Minna Tiikkainen on tehnyt mittavan kansainvälisen uran eurooppalaisen esittävän taiteen parissa. Mystery Sonatas / for Rosa -teoksessa Tiikkaisen veistoksellinen valaistus on elimellinen osa teosta ja sen tematiikkaa. Lue Minnan haastattelu Tanssin talolle!

Minna Tikkainen haastattelussa
Koreografia

Anne Teresa De Keersmaeker

Tanssijat (vaihtuvasti)

Rafa Galdino, José Paulo dos Santos, Lav Crnčević, Mamadou Wagué, Sophia Dinkel, Frank Gizycki, Jacob Storer, Cintia Sebők, Laura Maria Poletti, Mariana Miranda

Musiikki

Heinrich Ignaz Franz Biber: Mystery Sonatas

Musiikin johto

Amandine Beyer

Muusikot, Gli Incogniti

Amandine Beyer: viulu, Baldomero Barciela Varela: viola da gamba, Ignacio Laguna Navarro: teorbi ja barokkikitara, Francesco Romano: arkkiluuttu, Anna Fontana: harppu ja urut

Lavastus ja valosuunnittelu

Minna Tiikkainen

Harjoitusohjaajat

Diane Madden, Cynthia Loemij

Puvustus

Fauve Ryckebusch

Taustatutkimus

Lieze Eneman, Tessa Hall

Tekninen johto

Marlies Jacques

Ääni

Alban Moraud, Erwan Boulay

Taiteellinen suunnittelu ja koordinointi

Anne Van Aerschot

Taiteellinen assistentti

Martine Lange

Tuotanto

Rosas

Yhteistyössä

Concertgebouw Brugge, De Munt / La Monnaie (Brussel/Bruxelles), Dance Reflections by Van Cleef & Arpels, Théâtre de la Ville à Paris, Spoleto Festival dei due Mondi

JAES logo

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon