Kulkue vaaka ilkkasaastamoinen
Show photographer Ilkka Saastamoinen

Outi Markkula: Kulkue - Parad - Parade

 • 4 esitystä

  19.10-22.10.2022

 • Kokonaiskesto

  1 h, ei väliaikaa

 • Tila

  Pannuhalli

 • Liput

  25-15 €

Tilaa tarjoilut
 • Esitykset

  Ke 19.10. klo 19:30


  To 20.10. klo 19:30


  Pe 21.10. klo 19:30


  La 22.10. klo 16:00

 • Kesto 1 h, ei väliaikaa
 • Taiteilijakeskustelu 20.10. esityksen jälkeen

Käsiohjelma

Kulkue - Parad - Parade on tanssi-, sävel- ja elokuvataidetta yhdistävä näyttämöesitys, joka sukeltaa tradition virtaan ruumiillisen muistin kautta.

Outi MarkkulaHaastatteluTiimi

Teos tutkii eri Pohjoismaista kotoisin olevien tekijöidensä taiteellista historiaa ja niiden yhteen tulemista näyttämötaiteen kehyksessä. Mitä tarkoittaa perinteen kantaminen, entä millainen on sen eteenpäin siirtämisen prosessi?

Helmikuussa 2021 työryhmän jäsenet toteuttivat oman ruumiillisen ja taiteellisen historiansa pohjalta joukon “originaaleja” - lyhyitä tanssi-, musiikki- ja elokuvadokumentteja - jotka asettuivat lähes kaksivuotisen työprosessin alkupisteeksi ja lähdemateriaaliksi.

Alkuperäismateriaalit ovat kulkeneet ajassa ja paikassa sekä ihmiseltä ja taiteenlajilta toiselle erilaisin tavoin. Työryhmä on käyttänyt tunnettuja tiedonsiirron tapoja, kuten muistinvaraista toistoa, opettamista ja kuvailua, mutta myös kysynyt, mihin materiaalit kiinnittyvät, mille ne ovat sukua, mitä ja keitä kantavat mukanaan.

Lisäksi materiaalit ovat kuljettaneet prosessia omilla erityislaatuisilla logiikoillaan; paikat, kuvat, rytmit, kaiut, hahmot ja assosiaatiot ovat johdattaneet teoksen muotoutumista.

Kulkue - Parad - Parade on samanaikaista perinteen luomista, kantamista ja tallentamista. Se on antropologisen katseen kääntämistä henkilökohtaiseen materiaaliin, itsensä paikantamista tradition ja taiteen historian notkelmissa. Se on herkkävireistä kääntäjän ja taiteilijan työtä; yritystä pysytellä paikassa, jossa ajan, paikan, genren ja omistajuudenkäsitteet vuotavat, kerrostuvat ja virtaavat. Samalla se on pohjoismaisen, monitaiteisen tekijäjoukon yhteen tulemista ja uudenlaisen työtavan opettelua: herkistymistä uuden tiedon ja ymmärryksen äärelle.” - Outi Markkula

Teos on osa Tanssin talon SPARKS-hanketta. Suomen Kulttuurirahaston tukema hanke toteutetaan vuosina 2020-2023. Hankkeessa tuotetaan yhteensä kuusi kantaesitystä Tanssin talon Erkko-saliin ja Pannuhalliin.


SPARKS-passilla lippu myös Milla Koistisen Magenta Haze -teokseen.

LUE LISÄÄ SPARKS-HANKKEESTA

Tulevat Sparks-teokset

Outi Markkula on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2017 valmistunut tanssitaiteilija, joka työskentelee taiteen kentällä esiintyjänä, koollekutsujana ja kirjoittajana. Taiteellisessa työssään Markkula on kiinnostunut erityisesti kansantanssista ja -musiikista ylisukupolvisena, ruumiillisena perintönä, jossa henkilökohtainen ja yhteiskunnallinen, mennyt ja nykyhetki sekä tanssimisen ja soittamisen monet merkitykset kietoutuvat yhteen erityislaatuisella tavalla. Markkula on työskennellyt pitkään työryhmä VäkeväKollektiivin kanssa sekä koreografi Jenni-Elina von Baghin teoksissa. Vuodesta 2020 lähtien hän on toiminut tanssitaiteen verkkolehti Liikekieli.comin päätoimittajana.

Tero Ahonen

"Liikkuminen ja musiikki ovat paljon varhaisempaa kuin mikään varsinainen taiteenlaji. Ne ovat ihmisyyttä. Jos perinteitä ajattelee taiteenlajien läpi, ne voivat muuttaa niitä."

Lue Outi Markkulan haastattelu Kulkue - Parad - Parade -teoksen syntyprosessista.
Konsepti ja koreografia

Outi Markkula

yhdessä työryhmän kanssa

Esiintyminen ja luomisprosessi

Katriina Tavi, Outi Markkula, Jukka Tarvainen, Anita Vika Langødegård, Jon Bugge Mariussen, Emilia Lajunen, Eero Grundström, Juhani Haukka

Musiikki

Emilia Lajunen, Eero Grundström

Elokuvaosuudet ja kuvaus

Juhani Haukka

Pukusuunnittelu

Aino Simola

Valo- ja tilasuunnittelu

Oskari Kaarne

Koreografin assistentti

Anni Kaila

Dramaturginen suunnittelutyö

Outi Markkula, Juhani Haukka, Oskari Kaarne, Aino Simola, Anni Kaila

Prosessissa mukana pukusuunnittelija

Ingvill Fossheim

Prosessissa mukana dramaturgi

Anna Öberg

Prosessissa mukana muusikko

Olof Misgeld

Pukuompelu

Henna Elomaa, Kati Lätti, Aino Simola

Tuotanto

Tanssin talo

Yhteistuotanto

Riksscenen Oslo - Scene för folkemusikk og folkedans

Tukijat

SPARKS-hanke, Suomen Kulttuurirahasto

Muut tukijat

Pohjoismainen kulttuurirahasto, Pohjoismainen kulttuuripiste, Taiteen edistämiskeskus

Sparks tanssin talo logot

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon