Anyattemptwillend 1 Phile Deprez

Tanssin talo tuo Suomeen belgialaiskoreografi Jan Martensin yhteiskunnallisesti puhuttelevan suurteoksen

UUTISET

Aktivismista ja kansannoususta inspiroituneessa teoksessa any attempt will end in crushed bodies and shattered bones näyttämön ottaa haltuun eri sukupolvia kattava seitsemäntoista tanssijan ryhmä. Liput ovat nyt myynnissä esityksiin Tanssin talon Erkko-salissa 14. ja 15.9.2023.

Jan Martens on kansainvälisen tanssin nouseva tähti, jonka ensimmäinen suuren näyttämön teos on kerännyt ylistystä ympäri Eurooppaa.

Teoksen nimi on lainaus Kiinan presidentti Xi Jinpingin suorasta uhkauksesta, joka oli osoitettu Hong Kongin kadut kuukausiksi vallanneille, itsenäisyyttä vaatineille mielenosoittajille. Luomisprosessissa Martensia inspiroi protestien globaali aalto. Miten paikallaan pysyminen voi olla vastarinnan tai kapinan muoto? Entä kun ajatusta sovelletaan tanssiin; miten liikkeen ytimessä voi olla tekemättä jättäminen?

Jan Martens muuntaa näyttämön mahdollisen demokratian tilaksi. Erkko-salin lavalla nähdään moninainen 17 tanssijan ryhmä, joka kattaa useita sukupolvia aina 18-vuotiaasta 71-vuotiaaseen.

Teoksessa tanssijoita kannattelevat eri aikakausilta peräisin olevat protestilaulut aina Henryk Goreckista Max Roachiin ja Abbey Lincolnista Kae Tempestiin. Martens on koonnut teokseen musiikkia, joka kuvastaa lavalla nähtäviä sukupolvia, mutta menee myös ajassa taakse päin ja valikoi kappaleita eri aikakausien musiikillisilta kapinoitsijoilta.

Synkästä otsikosta huolimatta koreografi nostaa esiin kysymyksen toivosta: "Nuoria ilmastoaktivisteja pidetään usein naiiveina, mutta entä jos toivo on ainoa moottori, joka ajaa meidät toimimaan?"

Jan Martens on aiemminkin käsitellyt koreografioissaan ihmisten suhdetta toisiinsa ja tähän hetkeen. Tuloksena on laaja valikoima teoksia sooloista suurimuotoisiin ryhmäteoksiin. Hänen edeltävä, nuorille suunnattu Passing the Bechdel Test (2018) käsitteli muun muassa sukupuolen moninaisuutta ja tasa-arvoa.

Esitys jatkaa Tanssin talon kansainvälisten vierailujen sarjaa. Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella toteutettava, Tanssin talon avausvuosina 2022-2024 toteutettava sarja tuo Suomeen tanssin kiinnostavimpia ryhmiä ja tekijöitä maailmalta.

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon