One Flat Thing 004 Agathe Poupeney
Show photographer Agathe Poupeney

Lyon Opera Ballet: Forsythe I Pontvianne

 • 3 esitystä

  30.5-1.6.2023

 • Kokonaiskesto

  1 H 45 min, sis. väliaika

 • Tila

  Erkko-sali

 • Liput

  59-31 €

Tilaa tarjoilut
 • Esitysajat

  Ti 30.5. klo 19.00
  Ke 31.5. klo 19.00
  To 1.6. klo 19.00

  Kesto noin 1h 45min, sisältää väliajan.

Käsiohjelma

Ranskalaisen nykytanssiin ja -balettiin erikoistuneen huippuryhmän harvinainen vierailu Suomessa

Tekniseltä tasoltaan maailman huippuihin kuuluva Lyon Opera Ballet on profiloitunut erityisesti nykytanssin ja -baletin esittäjänä. Ryhmä saapuu Tanssin taloon koreografi William Forsythen ja Pierre Pontviannen kolmen teoksen illalla, joka antaa tanssijoille mahdollisuuden esitellä häikäisevää virtuositeettiaan.

Forsythe on yksi 1900-luvun loppupuolen tärkeimmistä tanssitaidetta ja erityisesti balettia uudistaneista koreografeista, ja hänen teoksistaan on tullut olennainen osa balettiryhmien repertuaaria kansainvälisesti. Tanssin talolla nähdään harvoin esitetyt Forsythen myöhempää tuotantoa edustavat N.N.N.N., kvartetti neljälle miestanssijalle, ja ylistetty One Flat Thing, reproduced. Laajassa, taideinstallaation rajamailla kulkevassa teoksessa Forsythe leikkii 14 tanssijan ja 20 pöydän henkeäsalpaavilla yhdistelmillä.

Ilta täydentyy katsauksella tämän hetken kiinnostavimpaan nykytanssiin; ranskalaisen, kovassa nosteessa olevan koreografi Pierre Pontviannen tanssin ja tekstin välistä suhdetta tutkivaan BEASTS POEM -teokseen.

Väliaika ensimmäisen teoksen Beasts Poem jälkeen. Toisen teoksen jälkeen on noin 5 minuutin mittainen tauko teknistä vaihtoa varten.Esitykset ovat osa Tanssin talon kansainvälistä vierailusarjaa, joka tuo Suomeen tanssin kiinnostavimpia ryhmiä ja tekijöitä maailmalta. Sarja toteutetaan Jane ja Aatos Erkon Säätiön tuella Tanssin talon avausvuosina 2022–2023.

Tutustu sarjaan kuuluvan Rocío Molinan esityksiin.

Lue Tanssin talon ohjelmapäällikkö Mikael Aaltosen William Forsythea käsittelevä artikkeli Teatterikorkeakoulun verkkojulkaisussa


Erkko-salin katsomossa ei ole merkittäviä näköesteitä, ja katsomo mahdollistaa hyvän näkyvyyden myös reunapaikoilta. Tämän vuoksi katsomo nousee jyrkästi. Huomioithan, että taaemmille riveille noustaan portaikkoa pitkin, eikä katsomoon ole hissiä.

Lipunmyyntitiedot

Peruslippu | 59–51 €
Alennusliput | Alle 25-vuotiaat, opiskelijat, työttömät, siviilipalvelus- ja varushenkilöt: 35–31 €. Varauduthan esittämään alennukseen oikeuttavan todistuksen.
Eläkeläiset | 53–46 €
Ammattilaislippu |
STST:n sekä SVÄVin jäsenille 35–31 €. Ostorajoitus 1 lippu.
Ryhmälippu | min. 10 hlön ryhmille 50 €. Ryhmävarauksista voit olla yhteydessä: info@tanssintalo.fi

Pay What You Can | Esitykseen on myynnissä myös pieni määrä ”Pay What You Can”-lippuja. Saatavilla Lasipihan myyntipisteestä sekä täältä. Lue lisää Pay What You Can -lipuista ja muista lippukäytännöistä.

One Flat Thing, reproduced is a showstopper. - - It's fascinating, exhilarating; like nothing you have seen before." New York Times

Lyon Opera Ballet

Teknisesti Euroopan parhaimpien tanssiryhmien joukkoon nostetun Lyon Opera Ballet'n vahvuutena on tyylilajien ja eri-ikäisten, eri alkuperää ja eri taustoja edustavien koreografien luoma runsas, erittäin monipuolinen ohjelmisto. Ryhmä tarkastelee jatkuvasti tanssin historiaa, nykytanssia ja sen tulevaisuutta.

Kun Louis Erlosta tuli Opéra Nouveau de Lyonin johtaja vuonna 1969, hän antoi tanssille paikan organisaation ytimessä. Ensimmäistä kertaa Pariisin ulkopuolella sijaitseva oopperatalo omisti kokonaisia tapahtumia tanssille ja balettiryhmälleen.

Ensimmäiset baletin johtajat Vittorio Biag, Milko Speremblek ja Gray Veredon olivat kaikki oman aikansa tanssin avantgarden eturintamassa.

1985 johtajana aloittaneen Françoise Adret’n missiona oli antaa ryhmälle sekä kansallinen että kansainvälinen ulottuvuus. Hän rakensi ohjelmistosta kaksisuuntaisen kokonaisuuden perustuen sekä merkittäviin, tuolloin vielä uransa alkuvaiheessa oleviin kansainvälisiin koreografeihin, (kuten Jiří Kylián, Mats Ek, Nacho Duato tai William Forsythe) ja "nuoreen ranskalaiseen tanssiin" (Mathilde Monnier, Maryse Delente tai Angelin Preljocaj).

Kreikkalaisen balettimestari ja ohjaaja Yorkos Loukosin astuessa Françoise Adret'n seuraajaksi vuonna 1991, oli äärimmäisen ennakkoluuloton koreografinen paletti jo ryhmän vakiintunut toimintatapa ja suuntaus, joka jatkuu tähän päivään asti.

Vuonna 2020 Lyonin oopperan baletti siirtyi uuteen vaiheeseen Julie Guibertin johdolla.

Rikkaan, yli 100 teoksen repertuaarinsa lisäksi baletti jatkaa uusien aikalaisteosten etsimistä ja vastaa edelleen johtavien koreografien teknisiin vaatimuksiin. Ryhmä löytää yhä uusia tapoja juhlistaa tanssia ja suunnata valokeila siihen, miten tanssijat tulkitsevat koreografiaa.

William Forsythe

William Forsythe (1949) on työskennellyt koreografina yli viidenkymmenen vuoden ajan. Hän on saanut tunnustusta siitä, että hän on suunnannut baletin uudelleen klassisesta ohjelmistosta dynaamiseksi 2000-luvun taidemuodoksi.

Forsythe tanssi ensin Joffrey Balletissa ja sitten Stuttgartin baletissa, jossa hänet nimitettiin residenssikoreografiksi vuonna 1976. Vuonna 1984 hänestä tuli Frankfurtin baletin johtaja, ja hän toimi tehtävässä kaksikymmentä vuotta ennen kuin hän perusti The Forsythe Companyn ja johti sitä vuoteen 2015 asti.

Forsythen syvä kiinnostus organisoitumisen perusteita kohtaan on johtanut hänet tuottamaan monenlaisia projekteja, kuten installaatioita, elokuvia ja verkkopohjaista tiedon luomista. Hänen näyttämöteoksensa ovat ohjelmistossa kokoonpanoissa ympäri maailmaa, ja hänen installaationsa ovat esillä kansainvälisissä näyttelyissä ja museoissa.

Forsythe on saanut lukuisia palkintoja, muun muassa Venetsian biennaalin Kultaisen leijonan ja saksalaisen teatteripalkinnon Der FAUSTin, jotka molemmat on myönnetty hänen elämäntyöstään.

Pierre Pontvianne

Pierre Pontvianne (1981), Prix de Lausanne -voittaja 1999, on työskennellyt useiden eri tanssiryhmien kanssa kansainvälisesti. Hän työskenteli myös useiden vaihtoehtoisten koreografisten projektien parissa ennen kuin hän perusti vuonna 2004 Saint-Étienneen PARC companyn.

Vuodesta 2012 lähtien Pontviannen teoksia on esitetty lukuisilla kansainvälisillä festivaaleillaja näyttämöillä. Pontvianne vahvistaa jokaisessa teoksessaan ainutlaatuisen näkemyksensä liikkeestä. Koreografi esittää teoksissaan pysyvän kysymyksen: millaiseen tarpeeseen tanssi vastaa maailman myllerryksen edessä?

Pontviannen teoksia palvelee tiukka musiikillinen, tilallinen ja ajallinen jako, ja ne leikkivät linjoilla ja repeämillä, kapinoilla ja leviämisellä. Hänen koreografioidensa ytimessä yksilöllisyys haastaa aina yhteisen säännön.

Beasts Poem

Koreografia ja pukusuunnittelu

Pierre Pontvianne

Valosuunnittelu

Valérie Colas

Lavastus

Pierre Treille

Tanssijat

Marie Albert, Eleonora Campello, Alvaro Dule, Caelyn Knight, Paul Gregoire, Lore Pryszo, Leoannis, Pupo-Guillen, Anna Romanova, Raúl Serrano Nunez, Merel Van Heeswijk, Paul Vezin

Teksti ja luenta

Ikram Benchrif

N.N.N.N.

Koreografia

William Forsythe

Musiikki

Thom Willems

Lavastus, valo- ja pukusuunnittelu ja puvustus

William Forsythe

Tanssijat

Alvaro Dule, Paul Vezin, Leoannis Pupo-Guillen, Paul Gregoire

Luotu 2002, Lyon Opera Ballet'n ohjelmistossa vuodesta 2021

One Flat Thing, reproduced

Koreografia

William Forsythe

Musiikki

Thom Willems

Lavastus ja valosuunnittelu

William Forsythe

Pukusuunnittelu

Stephen Galloway

Luotu 2000, Lyon Opera Ballet'n ohjelmistossa vuodesta 2004

Tanssijat

Marie Albert, Jacqueline Baby, Eleonora Campello, Alvaro Dule, Brendan Evans, Paul Gregoire, Marco Merenda, Yan Leiva, Caelyn Knight, Albert Nikolli, Chiara Paperini, Raúl Serrano Núñez, Giacomo Todeschi, Anna Romanova, Maeva Lassere (varalla), Edi Blloshmi (varalla)

Tukijat

JAES logo

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon