Elina Pirinen Mortal Tropical Dances ennakko9 c Venla Helenius
Show photographer Venla Helenius

Elina Pirinen: Mortal Tropical Dances

 • 6 esitystä

  5.5-14.5.2023

 • Kokonaiskesto

  1h 15 min, ei väliaikaa

 • Tila

  Erkko-sali

 • Liput

  42–25 €

Tilaa tarjoilut
 • Esitysajat

  Pe 5.5.2023 klo 19:00


  Ti 9.5.2023 klo 19:00


  Ke 10.5.2023 klo 19:00


  Pe 12.5.2023 klo 19:00


  La 13.5.2023 klo 19:00


  Su 14.5.2023 klo 15:00

 • Ikäsuositus +16 vuotta

Käsiohjelma (pdf)

Miten jakaa elämän järisyttävää voimaa? Palkitun tanssitaiteilija ja musiikintekijä Elina Pirisen pitkään odotettu uusi sinfoninen suurteos Mortal Tropical Dances täyttää Tanssin talon suuren näyttämön sisäisen tropiikkimme erikoistansseilla, hurjalla livemusiikilla sekä lumoavilla väreillä ja tuoksuilla.

Mortal Tropical Dances -esityksen aistillisessa keskiössä ovat sisäisiä mannerlaattoja liikuttavan elämänjanon seremoniat ja niiden persoonallisesti muuttuvat muodot. Teos kuumentaa teatterin ihmisen uhkarohkealla ja viisaalla piilotajunnan helteellä. Mortal Tropical Dances luo vahvan yhteyden katsojaansa tanssimalla, soittamalla, laulamalla ja rukoilemalla ulos energiaa, seksiä, toivoa, hulluutta, syvää iloa, kärsimystä, huumoria, mielikuvittelua, lämpöä ja lohdutusta.

Teoksen massiivisen kerroksellisen elävän musiikin on läpisäveltänyt Ville Kabrell. Teoksessa esiintyy 7 tanssijan kansainvälinen ryhmä, sekä 11 musiikin eri aloilta tulevaa muusikkoa.

Näyttämöllä nähdään ja kuullaan lauluyhtye Lumen Valo yhdessä erilaisten doom-kitaroiden, kello- ja lyömäsoittimien, koneiden, jousien, murinoiden ja teokseen kirjoitettujen mantrojen ja rukousten kanssa. Ville Kabrellin ja Lumen Valon lisäksi teoksessa soittavat rumpali Tatu Rönkkö sekä kitaristi Pyry Nikkilä.

Mortal Tropical Dancesin tanssivat Karolina Ginman (FI), Una Björg Bjarnadóttir (IS) & Felix Urbina (MX) Iceland Dance Companysta, Simone Benini (IT), Adrian Bartczak (PL) & Caroline Eckly (FR) Carte Blanche Norwaysta ja Elina Pirinen (FI).

Teoksen taiteelliseen työryhmään kuuluvat lisäksi dramaturgi Heidi Väätänen, valo- ja tilasuunnittelija Mikko Hynninen sekä pukusuunnittelija Jouko Korkeasaari.

Elina Pirinen haluaa teoksillaan luoda vastavoimia siihen tuntemaamme maailmaan, jossa jo pidempään on hallinnut pelokas ja masentunut henki. Mitä elävämpi, laveampi, villimpi ja pelottomampi näyttämön kanvas on, sitä helpompi meidän kunkin on heijastaa siihen koko elämämme ja avata elämän mielekkyyden säilymisen kannalta uusia ovia.

…the bagpipes play and the bambies say:
“follow us to the amber lake
find the gun
lets have fun”

the hunters’ hour meets the night
the hunters’ hour meets the night
the hunters’ hour meets the night
pick the cloudberry and the wild rosemary
mark your trail with their light…

Sisältöhuomiot: esityksessä käytetään teatterisavua, tuoksuja, eritteitä ja kovia ääniä. Esitys sisältää kohtauksia, joissa tanssijat ovat läheisessä kontaktissa yleisöön. Ikäsuositus +16 vuotta.

Teos on osa Tanssin talon SPARKS-hanketta. Suomen Kulttuurirahaston tukema hanke toteutetaan vuosina 2020-2023. Hankkeessa tuotetaan yhteensä kuusi kantaesitystä Tanssin talon Erkko-saliin ja Pannuhalliin.

Elina Pirisen taiteilijatapaaminen keskiviikkona 10.5. heti esityksen jälkeen Erkko-salissa sekä lauantaina 13.5. klo 16–17.30 Teatterimuseossa

Lue lisää

Lue Elina Pirisen haastattelu Zodiakin sivuilta:

Lue haastattelu

Lipunmyyntitiedot

Peruslippu | 42 €
Alennusliput
| Alle 25-vuotiaat, opiskelijat, työttömät, siviilipalvelus- ja varushenkilöt: 25 €. Varauduthan esittämään alennukseen oikeuttavan todistuksen.
Eläkeläiset | 38 €
Ammattilaislippu |
STST:n sekä SVÄVin jäsenille: 25 €. Ostorajoitus 1 lippu.
Ryhmälippu | min. 10 hlön ryhmille: 36 €. Ryhmävarauksista voit olla yhteydessä: info@tanssintalo.fi

Pay What You Can | Kaikkiin Tanssin talon omiin tuotantoihin sekä Zodiakin ja TSC:n tuotantoihin on myynnissä myös pieni määrä ”Pay What You Can”-lippuja. Mortal Tropical Dances -teoksen PWYC-liput saatavilla Lasipihan myyntipisteestä sekä täältä. Lue lisää Pay What You Can -lipuista ja muista lippukäytännöistä.

Erkko-salin katsomossa ei ole merkittäviä näköesteitä, ja katsomo mahdollistaa hyvän näkyvyyden myös reunapaikoilta. Tämän vuoksi katsomo nousee jyrkästi. Huomioithan, että taaemmille riveille noustaan portaikkoa pitkin, eikä katsomoon ei ole hissiä.

Koreografi, lyriikat

Elina Pirinen

Säveltäjä

Ville Kabrell

Teoksessa kuullaan myös katkelma ranskalaisen säveltäjän Perotinuksen teoksesta Beata Viscera (n. 1220).

Dramaturgi

Heidi Väätänen

Tanssijat

Adrian Bartczak, Simone Benini, Una Björg Bjarnadottir, Caroline Eckly, Karolina Ginman, Elina Pirinen, Felix Urbina

Tanssijat ovat osallistuneet koreografisten materiaalien luomiseen.

Muusikot

Tatu Rönkkö

lyömäsoittimet, kellot, dulcimer

Pyry Nikkilä

kitara, dulcimer

Ville Kabrell

syntetisaattori, kitara, dulcimer

Lauluyhtye

Lumen valo

Sopraano

Anna Ruotsala & Titta Lampela

Altto

Hanna Graeffe & Riikka Noreila

Tenori

Aaro Haapaniemi & Arttu Hartikainen

Basso

Erkki Hannonen & Juha Suomalainen

Pukusuunnittelija

Jouko Korkeasaari

Valo- ja tilasuunnittelija

Mikko Hynninen

Koreografin assistentti

Karolina Ginman

Tekninen äänisuunnittelija

Antti Kainulainen

Pukusuunnittelijan assistentti

Heidi Väätänen

Taiteellinen mentori

Carmen Mehnert

Tuottaja

Maija Eränen

Libidian Wonders: Hallinto

Outi Järvinen / Arts Management Helsinki

Valokuvat

Venla Helenius

Teaser Video

Sinem Kayacan

Yhteistuotanto

Tanssin talo, Zodiak – Uuden tanssin keskus, Carte Blanche – The Norwegian National Company for Contemporary Dance, Libidian Wonders

Tukijat

Suomen Kulttuurirahasto, osana Tanssin talon SPARKS-hanketta, Pohjoismainen kulttuuripiste, Taiteen edistämiskeskus

Biografiat

Elina Pirinen

Elina Pirisen taiteilijuus ja työskentely kietoutuvat koreografian, tanssin ja musiikin tekemiseen, kokeelliseen kirjoittamiseen sekä pedagogiikkaan. Hänen taiteensa on rakastelua alitajuisten rekisterien, syvien primääristen affektien ja niistä heijastuvan älykkyyden kanssa, rakentaen psyykkisiä, jaettuja mielikuvituksellisia, vapaita ja immersiivisiä tiloja. Pirisen teoksia on esitetty ympäri maailmaa ja hänet on palkittu Taiteen valtionpalkinnolla vuonna 2022 ja Prix Jardin –palkinnolla Wienissä vuonna 2015. Pirinen toimii säännöllisesti vierailevana pedagogina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmassa, Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa ja intertaiteellisessa Sukset Ristiin Susirajalla -taideakatemiassa. Pirinen tekee taiderock-musiikkia kymmenhenkisen orkesterinsa Al2Be3:n kanssa ja toimii vapaaehtoisena eläinsuojelun parissa.

elinapirinen.com

Ville Kabrell

Ville Kabrell on äänisuunnittelija ja säveltäjä. Kabrellin töissä toistuvat usein suuret äänenpaineet, kontrastit ja upottavat äänimassat.

Heidi Väätänen

Heidi Väätänen on dramaturgi ja kirjailija. Hän on tehnyt monialaisesti taidetta erityisesti nykytanssin kentällä mm. Elina Pirisen ja Karolina Ginmanin kanssa. Väätäsen esikoisromaani Chloé S:n sanakirja ilmestyi vuonna 2022. Taiteellisen työnsä rinnalla hän on opettanut dramaturgiaa ja kirjoittamista Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Adrian Bartczak (PL)

Adrian Bartczak – liikkuja, opettaja, koreografi. Hänen koulutuksensa pohjaa erilaisiin työpajoihin ja valmennuksiin. Bartczak on työskennellyt freelancerina vuodesta 2008 lähtien. Tänä aikana hän on tehnyt yhteistyötä useiden taiteilijoiden kanssa, kuten Michał Ratajski, Tomasz Rodowicz, Rob Hayden, Sarah Shelton Mann, Rosana Gamson, Minako Seki, Roberto Olivan sekä Jacek Owczarek. Vuodesta 2011 lähtien hän on toiminut sekä opettajana että koreografina puolalaisessa tanssikollektiivissa KIJO. Bartczak on tehnyt yhteistyötä myös Chorea-teatterin kanssa vuodesta 2012. Elokuusta 2016 lähtien hän on kuulunut Carte Blancheen, Norjan kansalliseen nykytanssiryhmään.

Simone Benini (IT)

Simone Lorenzo Benini on italialainen freelance-tanssija, joka asuu Itävallan, Italian ja Sveitsin välillä. Hän on opiskellut Salzburgin Experimental Academy of Dancessa ja valmistui sieltä vuonna 2022 pääaineenaan tanssiperformanssi. Opintojensa aikana hän on tehnyt yhteistyötä eri kansainvälisten taiteilijoiden, kuten Milla Koistisen, Oded Grafin, Manuel Rondan, Adrien Hodin ja Csaba Molnarin kanssa. Omassa tutkimuksessaan hän työskentelee mielellään improvisaation, teatterin ja somaattisten tekniikoiden parissa. Näitä hän hyödyntää kaivautuakseen syvemmälle ihmisen alitajuntaan ja käsitelläkseen poliittisia aiheita.

Una Björg Bjarnadóttir (IS)

Una Björg Bjarnadóttir valmistui tanssijaksi Islannin taideakatemiasta vuonna 2015. Hän suoritti vaihto-opinnot Antwerpenin kuninkaallisessa konservatoriossa, jossa työskenteli valmistumisensa jälkeen muun muassa koreografien kuten Jan Martensin, Inaki Azpillagan ja Agostina D'alessandron, kanssa. Hän loi ja esitti kaksi sooloteosta, VERA vuonna 2017 ja Wet Dreams of a Mermaid Reykjavikin kaupunginteatterissa vuonna 2021. Björg on tanssinut Iceland Dance Companyssa vuodesta 2018, jossa hän on työskennellyt muun muassa Erna Ómarsdóttirin, Saga Sigurðardóttirin, Pieter Ampen, Katrín Gunnarsdóttirin, Steinunn Ketilsdóttirin ja Tom Wienbergerin koreografien kanssa. Hän on tanssinut kahdessa muussa Elina Pirisen teoksessa, Brume de Mer ja Rhythm of Poison.

Caroline Eckly (FR)

Caroline Eckly aloitti ammattilaisuransa balettitanssijana Ballet du Capitole de Toulousessa. Hän suuntautui nopeasti nykytaiteeseen ja työskenteli freelancerina Ranskassa ja Saksassa, muun muassa Blanca Lin kanssa. Eckly työskenteli Nürnbergin kansallisteatterissa Saksassa vuosina 2002–2008 eri koreografien kanssa. Hän liittyi Carte Blancheen, Norjan kansalliseen nykytanssiryhmään vuonna 2008 ja on osallistunut sen jälkeen ryhmän kaikkiin tuotantoihin sekä tehnyt omia projektejaan.

Karolina Ginman

Karolina Ginman on tanssija ja koreografi. Taiteessaan hän houkuttelee ruumiin puhetta järjen tuolla puolen, avaten portteja esitajunnasta kukkivalle runolliselle materiaalille. Ginmanin viimeisimpiin teoksiin kuuluvat Fluvial (2022) ja A Human Ensemble (2020). Hän työskentelee säännöllisesti mm. koreografien Mikko Niemistön, Elina Pirisen ja Margrét Sara Guđjónsdóttirin kanssa, ja on syventynyt Deborah Hayn havainnon harjoittamisen menetelmään niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa. Ginman työskentelee valtion 3-vuotisen taiteilija-apurahan turvin vuosina 2023–2025.

karolinaginman.com

Felix Urbina (MX)

Felix Urbina Alejandre on meksikolainen tanssitaiteilija, joka asuu Reykjavikissa. Hän valmistui SEADista (AT) vuonna 2017. Felix on ollut Bodhi Projectin (2017–18) ja Iceland Dance Companyn (2018–23) jäsen sekä tehnyt yhteistyötä Needcompanyn (2014), Shalalan (2019) ja Elina Pirisen (2021-23) kanssa. Urbina on fasilitoinut erilaisia tanssi-, improvisaatio- ja luovia työpajoja läpi uransa, Taiteilijana hän perustaa käytäntönsä dekoloniaaliseen, queer- ja emansipatoriseen näkökulmaan; hänen toiveenaan on tarjota pohdintoja ruumiillisuudesta ja esittävän ruumiin radikaaleista poliittisista vaikutuksista.

Tatu Rönkkö

Tatu Rönkkö on omaleimainen lyömäsoittaja ja äänitaiteilija. Rönkkö on työskennellyt laaja-alaisesti toistakymmentä vuotta, niin Suomessa kuin kansainvälisesti, kokeellisen musiikin ja esittävän taiteen parissa esiintyen sooloteostensa lisäksi mm. seuraavien artistien kanssa: Nils Frahm, Lampen, Liima, Efterklang, K-X-P, Vincent Moon, Catarina Neves Ricci, Jimi Tenor and Raoul Björkenheim.

Pyry Nikkilä

Pyry Nikkilä on freelance-näyttelijä ja muusikko. Näyttelijänä Nikkilä on työskennellyt Kansallisteatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa, Q-teatterissa, Ryhmäteatterissa, Teatteri Takomossa, Teatteri Jurkassa, KOM-teatterissa, Turun Kaupunginteatterissa, Hämeenlinnan Teatterissa sekä Tampereen Työväen Teatterissa. Hän on esiintynyt myös useissa TV-ohjelmissa, elokuvissa ja kuunnelmissa. Nikkilä soittaa muun muassa AL3BE2-yhtyeessä Elina Pirisen ja Ville Kabrellin kanssa.

Lumen Valo -lauluyhtye

Lumen Valo on tänä vuonna 30 vuotta täyttävä kahdeksanhenkinen lauluyhtye. Yhtye on toiminut Suomessa tiennäyttäjänä vanhaan musiikkiin keskittyneenä a cappella -ryhmänä. Konsertoinnin lisäksi Lumen Valo on tehnyt useita radio- ja tv-esiintymisiä ja julkaissut kymmenen albumia.

Lumen Valon ohjelmiston ydin on 1400–1500-lukujen säestyksetön vokaalimusiikki, mutta yhtye on esittänyt säännöllisesti myös nykymusiikkia. Lumen Valo on tehnyt aiemmin yhteistyötä Elina Pirisen kanssa teoksessa Angel (2016).

www.lumenvalo.fi

Jouko Korkeasaari

Kuvataiteilija Jouko Korkeasaaren (taiteilijanimi Muotikummitus) puettavan taiteen inspiraationa ovat erilaiset alakulttuurit, muoti sekä sukupuoli. Hän haastaa näkemyksiämme sukupuolirooleista ja stereotypioista leikkisillä ja ajatuksia herättävillä teoksillaan. Korkeasaari tutkii uusia tekniikoita ja materiaaleja, aina tee-se-itse -henkisen puettavan taiteen luomisesta itsensä valokuvaamiseen erilaisina vaihtoehtokulttuurin hahmoina. Työtä ohjaa halu muuttaa vanhaa rihkamaa joksikin lumoavaksi tai groteskin oudoksi.

Mikko Hynninen

Mikko Hynninen on ääni- ja valosuunnittelija joka työskentelee esitys-, kuva-, ja säveltaiteen
parissa. Hän on tehnyt yhteistyötä lukuisten koreografien ja ohjaajien kanssa sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Antti Kainulainen

Antti Kainulainen on äänisuunnittelija, joka keskittyy äänen tilallisiin ja aineellisiin näkökohtiin. Hän työskentelee tanssin, teatterin ym. esittävien taiteiden sekä liikkuvan kuvan parissa.

Tuotanto

Tanssintalo logo sm I9
Sparks logo black
Zodiaklogo ns b 1
Venstre topp CB english

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon