Cullberg pysty c Urban Joren
Show photographer Urban Jörén

Cullberg / Jefta van Dinther: On Earth I’m Done: Mountains

Tilaa tarjoilut
  • Esitysaika

    La 11.2.2022 klo 19.00

  • Kesto n. 1h 10 min., ei väliaikaa.

Mountains on ensimmäinen osa Jefta van Dintherin ruotsalaiselle Cullberg-tanssiryhmälle tekemästä diptyykistä On Earth I’m Done. Arkaais-futuristisessa esityksessä Van Dinther pohtii, miten olla rakastunut – ja pysyä rakastuneena – alati muuttuvaan maailmaamme.

Ihmisinä meitä kalvaa jatkuvasti se, minkälainen vaikutus meillä on luonnon ja kulttuurin väliseen sidokseen. Huolemme kohdistuu samanaikaisesti alas- ja ylöspäin: maan köyhtymiseen ja rajattoman taivaan kutistumiseen.

Esityksessä Van Dinther tarttuu kysymykseen miten olla ja pysyä rakastuneena alati muuttuvaan maailmaamme. Lavalla oleva esiintyjä toimii muuntimena, välikappaleena, joka suree kehollisesti meidän kaikkien puolesta. Hänen olemuksensa syntyy fyysisen, biologisen ja antropologisen, sekä painovoiman, vaiston ja halun välisistä yhteyksistä.

"Mountains on luomiskertomus. Se esittää kysymyksiä siitä, mitä tarkoittaa olla ihminen ja olla olemassa sekä huolehtia tästä planeetasta. Mountains syventyy luonnon älykkyyteen ja kulttuurin muotoutumiseen sekä tarkastelee tiivistä sidosta, joka punoo luonnon ja kulttuurin yhteen.” – Jefta van Dinther.

”Mountains on muodoltaan heltymätön. Esittämättä mitään konkreettista ja käsin kosketeltavaa teos kuuntelee haluja, kaipauksia, pelkoja ja epäilyjä, jotka värisevät homo sapiensin pinnan alla – haurasta suhdettamme maailmaan, joka on jatkuvasti vaarassa luisua käsistämme. Teos vie
hämmästyttävälle, vangitsevalle ja kiehtovalle matkalle kohti tuntematonta sisäistä, etsimään (hengellistä) ydintä.” – Anna Ångström, Svenska Dagbladet.

Teos on osa Zodiakin järjestämää Sivuaskel-festivaalia.
Otathan yhteyttä Zodiakin lipunmyyntiin lippuja koskevissa kysymyksissä.

Huom. Erkko-salin katsomo nousee jyrkästi. Taaemmille riveille noustaan portaikkoa pitkin, katsomoon ei ole hissiä. Liikuntarajoitteisille suosittelemme ostamaan paikan ensimmäiseltä riviltä.

Bio: Jefta van Dinther

Jefta van Dinther (Ruotsi/Saksa) on Berliinissä asuva koreografi ja tanssija.

Jefta kasvoi Ruotsissa, minkä jälkeen hän muutti Hollantiin ja valmistui modernin teatteritanssin linjalta Amsterdamin taideyliopistosta (AHK) vuonna 2003. Jeftan teoksia ovat The Quiet (2019), Dark Field Analysis (2017), Protagonist Cullbergbalettenille (2016), Plateau Effect Cullbergbalettenille (2013), THIS IS CONCRETE (2012), GRIND (2011), The Blanket Dance (2011), Kneeding (2010), The Way Things Go (2009) ja IT’S IN THE AIR (2008).

Jefta opettaa koreografiaa ja jakaa työskentelytapojaan ja praktiikoitaan. Vuosina 2012–2014 hän oli Tukholman tanssi- ja sirkusyliopiston (DOCH) koreografian maisteriohjelman taiteellinen johtaja.
Vuosina 2019–2022 Jefta on yksi kolmesta taiteilijasta, jotka tekevät yhteistyötä Cullbergin kanssa.

Cullberg

Cullberg on ruotsalainen kansallisella ja kansainvälisellä tasolla toimiva repertuaaritanssiteatteri, joka osallistuu aktiivisesti yhteistuotantoihin. Cullbergin tavoitteena on tehdä uusimmasta tanssitaiteesta mielenkiintoista mahdollisimman monille. Cullberg tutkii yhteistyössä eri puolelta maailmaa peräisin olevien koreografien kanssa miten tanssia voidaan määritellä, tuottaa ja esittää.
Nämä tutkimukset muodostavat jatkuvasti liikkeessä olevan ryhmän keskeiset tukipilarit.

Vuosina 2019–2021 Cullberg työskentelee kolmen taiteilijan kanssa. He ovat Alma Söderberg, Deborah Hay ja Jefta van Dinther. Ryhmän ytimen muodostaa 17 huippuluokan tanssijaa, joilla on keskeinen rooli ryhmän esitysten luomisessa. Cullbergia johtavat taiteellinen johtaja Kristine Slettevold ja toimitusjohtaja Stina Dahlström. Cullberg kuuluu Ruotsin kiertävään kansallisteatteriin Riksteaterniin.

Lue lisää: cullberg.com

Koreografia

Jefta van Dinther

Esiintyjä

Marco da Silva Ferreira

vierailija

Luotu yhteistyössä

Suelem de Oliveira da Silva

Äänisuunnittelu

David Kiers

Lavastus

Numen/For Use

Valosuunnittelu

Jonatan Winbo

Tuotanto

Cullberg

yhteistuottajat

PACT Zollverein Essen, Freiburg Theater ja Vitlycke – Centre for Performing Arts

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon