A Dancers Day Photo Ursula Kauffman
Show photographer Ursula Kauffman

Boris Charmatz: A Dancer's Day

 • Päivämäärä

  27.8-27.8.2022

 • Kokonaiskesto

  6 h

 • Tila

  Erkko-sali

 • Liput

  37 € / 26–34 €

A Dancer’s Day sisältää esityksen – itse asiassa kolme – mutta se koostuu myös ajasta ennen esitystä ja juhlista sen jälkeen. Se on nimensä mukaisesti tanssijan päivä, jonka rytmiin osallistujat kutsutaan liittymään. Ajoissa saapuvat voivat harjoitella liikkeitä tanssijoiden kanssa, lämmitellä kehoaan. Ja he voivat osallistua maineikkaan koreografin Boris Charmatzin vetämään työpajaan, löytää kehostaan tanssijan.

Tanssijan päivään kuuluvat myös tankkaus ja lepo, mutta nekin ovat yhteisöllistä, yhden megakehon toimintaa. Viltille voi levittää omat eväänsä, viltit voi vetää yhteen, eväät voi jakaa. Samaan aikaan alaston tanssija esittää koreografi Tino Sehgalin teoksen (untitled). Teosta on kutsuttu myös “tanssin museoksi”, sillä tanssija käy läpi liikkeitä, askelkuvioita ja tunnistettavia tanssityylejä vuosituhannen ajalta. Tila ja ihmiset tekevät teoksesta kuitenkin uniikin: se muokkautuu nykyhetkessä. (untitled)-teosta seuraaviin päiväuniin voi tuudittaa vierustoverin kuorsaus, ehkä tanssijan laulu, ehkä oman kehon humina.

Kuusituntiseen päivään sisältyy tanssijoiden esitys 10000 gestures. Niin teoksen kuin koko päivän visioinut koreografi Charmatz on urallaan usein kyseenalaistanut esitysten käytänteitä. Päivän aikana sisäänkävijä on ollut osallistuja, tanssija, ja nyt hän on katsoja, jonka edessä tanssijat tekevät 10 000 liikettä, toistamatta yhtäkään. Katsojalla on nyt kuitenkin liike myös omassa kehossaan, lämmittelyn ja työpajan jäljiltä.

Liike kantaa myös koko loppuiltaa. Dj kutsuu kaikki kehot lattialle teknobileiden pumppaavaan rytmiin, hikoilemaan, toistamaan oppimiaan eleitä tai unohtamaan kaiken oppimansa. Vähitellen liike ja aika tanssilattialla hidastuvat. Teknobileitä seuraa kahden tanssijan teos étrangler le temps, joka koostuu hitaista, pitkitetyistä liikkeistä. Ne vievät kohti yötä ja A Dancer’s Dayn loppua.

A Dancer’s Day 27.8. klo 15–22

Päivän aikataulu:

15.00 – 15.30 Ovet avautuvat. Johdanto Boris Charmatzilta. Mahdollisuus vaihtaa vaatteet.

15.30 – 16.15 Lämmittely 10000 gestures -tanssijoiden kanssa

16.15 – 17.15 10000 gestures -työpaja Boris Charmatzin kanssa

17.30 – 18.30 Piknik ja Tino Sehgalin teos (untitled) (2000) Frank Willensin tulkitsemana

18.20 – 18.35 Yhteiset päiväunet

19.00 – 20.00 10000 gestures -esitys

20.00 – 20.50 Dancefloor DJ Julia Lanoén tahdissa

20.50 – 21.40 Esitys étrangler le temps, Boris Charmatz & Emmanuelle Huynh

Huom:

Teoskokonaisuus kestää reilut 6 tuntia. Kannustamme yleisöä osallistumaan koko ohjelmaan, mutta voit poistua vapaasti muulloin kuin 10000 gestures -esityksen aikana. Teokseen osallistuminen ei edellytä aiempaa tanssitaustaa. Otathan halutessasi mukaan vaatteet, joissa sinun on helppo liikkua.

Otathan piknikiä varten omat eväät mukaan, eväät eivät sisälly lipun hintaan. Ethän tuo lasipulloja tai muuta helposti rikkoutuvaa.

Osa esityksistä sisältää alastomuutta eikä sovi perheen pienimmille. 10000 gestures -esitys sisältää kohtauksen, jossa tanssijat ovat läheisessä kontaktissa yleisöön.

Tapahtuman järjestää Helsingin juhlaviikot.

Lue lisää Helsingin juhlaviikoista

Juhlaviikojen Tanssin talon tapahtumien ennakkolipunmyynnistä vastaa Lippu.fi-palvelu. Olethan yhteydessä mahdollisissa lipunmyyntikysymyksissä ensisijaisesti lippu.fi -palveluun. Lippu.fi:n palvelupuhelinnumero on 0600 900 900 (2 euroa/min+mpm/pvm). Jonotuksesta peritään normaali puhelumaksu oman puhelinliittymäsopimuksen mukaisesti. Palvelu on avoinna ma-la 9 – 21, su 10 – 18 (poikkeukset mahdollisia esimerkiksi pyhinä).

Tukijat

Jane ja Aatos Erkon säätiö, Tanssin talo. Produced by Manchester International Festival, Paris Opera Ballet and Studio Wayne McGregor.

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon