Verkkosivuille pyorteita kuvaaja Marko Makinen
Show photographer Marko Mäkinen

Alpo Aaltokoski Company: Pyörteitä

Tilaa tarjoilut
  • Esitysajat

    To 20.10.2022 klo 19


    Pe 21.10.2022 klo 19


    La 22.10.2022 klo 14

  • Kesto 2h 45min, sisältää 2 väliaikaa.

Kolminäytöksinen nykybaletti Kalevalan Sammon tarinasta

Pyörteitä on tunnetun säveltäjämme Uuno Klamin kolminäytöksinen balettisävellys, jonka työstäminen jäi säveltäjältä kesken tämän kuoltua vuonna 1961. Viimein säveltäjä Kalevi Aho täydensi teoksen ja kansainvälisesti arvostettu tanssitaiteilija Alpo Aaltokoski loi Kalevalan sammon taontaa kuvaavaan sävellykseen upean nykytanssikoreografian. Teoksen kantaesitys koitti 25.8.2011 Aleksanterin teatterissa. Pyörteiden tuomista näyttämölle on kiitelty kulttuurihistoriallisena tekona.

Syyskuussa 2013 pukusuunnittelija Marja Uusitalo valittiin Pyörteiden puvustuksesta pukusuunnittelun kategorian kärkikolmikkoon näyttämötaiteen kansainvälistä huippua esittelevillä World Stage Design -messuilla Cardiffissa.

Aaltokosken koreografiaan liittyy Klamin sävellyksen tavoin pyrkimys ajankohtaisuuteen ja sen keskeisenä teemana on ihmisen ikiaikainen onnen tavoittelu. Jokainen sukupolvi saa löytää oman samponsa. Mitä kultamunia muniva sampo tarkoittaa tässä ajassa?

Klamin dramaattinen ja kuvaileva musiikki saa onnistuneen vastineen liikkeessä. Se aaltoilee ja kieppuu, mutta yksilöt palaavat aina yhteen suureksi pyörteeksi.

— Jussi Tossavainen, HS

Aaltokoski antaa musiikin viedä, mutta liike ei kuvita säveliä. Tanssi toimii yhdessä musiikin kanssa uutta luoden.

— Sara Nuberg, Etelä-Suomen Sanomat

Koreografia

Alpo Aaltokoski

Musiikki

Pyörteitä (säv. Uuno Klami/Kalevi Aho) Sinfonia Lahden levytys

Tanssi

Johanna Ikola, Jouni Majaniemi, Tuovi Rantanen, Terhi Vaimala, Heidi Tiainen, Janne Aspvik, Jussi Väänänen, Jonna Eiskonen, Satu Rekola, Jack Traylen, Jere Jääskeläinen, Elias Berglund

Lavastus ja projisoinnit

Alisha Davidow

Valosuunnittelu

Matti Jykylä, Jere Mönkkönen

Pukusuunnittelu

Marja Uusitalo

Maskeeraus

Terhi Kalliola

Alpo Aaltokoski gör ett alldeles utmärkt val for detta material

— Tove Djupsjöbacka, Huvudstadbladet

Pyörteitä on hyvin monikerroksinen teos, josta eri katsomiskerroilla saattaa löytää aivan uusia asioita niin musiikillisesti, liikkeellisesti kuin visuaalisestikin.

— Annikki Alku, Uutispäivä Demari

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon